Care este diferenta dintre condimente si ierburi? O planta este verde, cu frunze parte a plantei. Un condiment poate veni de la radacina, tulpina, seminte, fructe, flori sau scoarta de copac sau de plante.

Obisnuim sa tinem toate condimentele noastre intr-un raft de condimente si nu-l numim raft de ierburi și condimente.

Cu toate ca folosim ierburile si condimentele, in definitiv, pentru acelasi scop, si anume sa ofere aroma si savoare mancarurilor, ele vin totusi din parti diferite ale plantelor.

Ierburile sunt verzi, cu frunze parte a plantei. Exemple sunt busuioc, rozmarin, salvie, cimbru, patrunjel, și oregano.

Condimentele pot veni de la radacina, tulpina, seminte, fructe, flori sau scoarta de copac sau de plante. Exemple sunt scortisoara, ghimbir, piper negru, anason stele, si tumeric.

Acestea fiind spuse, o planta poate fi gazda atat pentru ierburi cat si pentru condiment, in acelasi timp!

Uneori, o planta poate produce atat ierburi cat si condimente.

Un exemplu clasic este cilantro si coriandru. Cilantro este frunza aromatica a plantei, Coriandrum sativum, in timp ce coriandrul este samanta care provine din aceeași planta.

Gatitul cu ierburi si condimente necesita metode diferite.

Ierburile, fie proaspete sau uscate sunt mai delicate în aroma si constitutie decat condimentele. in primul rand, ierburile pot fi folosite proaspete, in timp ce condimentele sunt intotdeauna folosite in forma lor uscata. Exista ocazii in care ierburile proaspete sunt preferate in detrimentul ierburilor uscate, ca într-un pesto cu busuioc sau folosind patrunjel proaspat intr-o salata tabbouleh. Atunci cand se utilizeaza ierburi uscate este, de obicei, optim sa le adaugatispre sfarsitul retetei, pentru a maximiza aroma lor.

Condimentele, pe de alta parte, pot rezista unei perioade indelungate de gatit și de multe ori savoarea lor se imbunatateste prin uscare-prajire și fiind adaugate la inceputul procesului de gatit.

Cum alegem raftul potrivit pentru depozitarea condimentelor?

Daca ierburile le tinem de cele mai multe ori in frigider sau la congelator, de cele mai multe ori, dorim sa avem condimentele la indemana pentru o utilizare cat mai eficienta a acestora.

Raftul pentru condimente este un „must” al unei bucatarii in care se gateste frecvent. Tipul raftului de condimente pe care il alegi pentru bucataria ta trebuie sa tina si de partea estetica, dar si de functionalitatea acestuia.

Exista multe tipuri de rafturi cu diferite dimensiuni si din materiale diferite cum ar fi: inox, metal, PVC, PAL.

Rafturile de condimente ce nu se demodeaza niciodata sun rafturile din lemn cum ar fi: Raft de bucatarie pentru condimente cu portprosop hartie Perugia palisandru sau Raft de bucatarie pentru condimente cu portprosop hartie New Delh negru.

Rafturile pentru condimente ar trebui sa nu lipseasca din bucataria oricui, si, cu cat au mai multe optiuni, cu atat mai bine.